Stolthed

En rapport udgivet af World Economic Forum i juni måned viser, at Danmark er ét af de lande, der har den dårligste service, når de spørger de turister, der besøger os.

Jeg er i skrivende stund på ferie på Bali med min familie og, uden at kunne bevise det, er det nok ét af de lande, der ligger helt i top på den samme liste. Jeg har i hvert fald ikke tidligere oplevet sådan et oprigtigt serviceniveau og jeg synes da ellers, jeg har været rimelig godt omkring efter over 5 år i rejsebranchen.

Stolthed-Bali

 

Hvad mener jeg så med oprigtig service?

Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde i Thailand, som af mange regnes for et land med service helt i top, men dog fornemmer jeg en stor forskel på Bali og Thailand. I Thailand er god service blevet en kæmpe forretning og de har fundet ud af, at der er penge i at smile, hvilket der til tider gør servicen lidt falsk i min optik. Så langt er de “heldigvis” ikke nået endnu på Bali, her er mit indtryk de gør det pga. stolthed. Stolthed til deres land, deres by, deres hotel, deres arbejdsplads, deres seværdigheder, deres natur, deres mentalitet, deres menneskelige overbevisning og 10.000 andre ting.

Når vi som nation får en tommelfinger nedad af vores gæster fra udlandet, tror jeg det til dels skyldes en manglende stolthed for alt det, vi har at vise i vores dejlige land. Vi synes selv den lille havfrue er for lille, vejret er dårligt, vores mad er “kedeligt” og vi har et parti, som hedder Dansk Fokeparti og 10.000 andre ting.

Hvis vi nu var stolte af at have en flot figur fra et af verdens mest kendt eventyr, at vi har 4 årstider, som mange i verden ikke oplever, at vi bl.a. har verdens bedste restaurant, der tager udgangspunkt i det nordiske køkken og at vi er et enormt åbent og demokratisk samfund. Endnu vigtigere er det, at vi er stolte af vores job, vores arbejdsplads og ikke mindst os selv som person.

Hvad gør de så på Bali?
På min rejse rundt på Bali har jeg bl.a. boet på et hotel med plads til kun 10 gæster. Her havde personalet besluttet sig for altid at kunne alle navne på alle gæster. De hilser med navn og hver aften spørger de, hvad “Henrik would like for breakfast tomorrow, same as today or something new?” De spørger heller aldrig om værelsesnummer, når der bestilles drikkevarer ved poolen. De kender dig jo og skriver det selv på værelset. Oplev det selv på Rumah Cantik

Et anden eksempel jeg har oplevet hernede, er på en udflugt med guide for min familie og jeg. Specielt børnene synes, vi havde set mange templer og vi spurgte derfor, om vi kunne droppe resten af templerne på programmet. Det var ingen problem. Rigtig mange guider rundt om i verden ville have tænkt “Fedt, tidligere fri”, men vores Balinesiske guide havde i stedet 3 andre ting, han helt vildt gerne ville vise os, for han er så stolt af sit land. Det var 3 super gode stop og dagen blev faktisk længere end planlagt.

Bali VS. Danmark
Det kan være rigtigt svært at lære navnene på alle dine gæster eller kunder, og det kan af økonomiske eller praktiske årsager være meget svært at afvige så meget fra det oprindelige produkt.
Men 1 ting kan du lære fra Bali og du kan gå i gang med at implementere det med det samme; sørg for at dine kolleger og medarbejdere er stolte af jeres produkt, deres job, jeres virksomhed og alle de andre ting, der er at være stolte af.

Henrik || Greenberg & Son